6194 1150

10 Spareråd


Når du følger anvisningerne her på siden, har du gode forudsætninger for at opnå et komfortabelt indeklima. Samtidig får du et økonomisk fornuftigt varmeforbrug og skåner miljøet.

Temperaturen på det varme brugsvand bør ikke overstige 50°C. Ved en højere temperatur opstår der risiko for kalkdannelser i varmtvandssystemet og dermed tilstening af vandvarmeren.

Spar både vand og varme.
Vask ikke op under rindende vand. Husk, at brusebad er billigere end karbad. I et almindeligt badekar bruger man typisk 125 liter vand - mens et 5 minutters langt brusebad bruger ca. 45 liter vand. 
Der findes en god tommelfingerregel, der er værd at følge: Hvis du sænker temperaturen i huset/lejlighedens rum med 1° C, sparer du 5-6 % på varmeforbruget. Det modsatte gør sig naturligvis gældende, når du skruer op for varmen. Når du tager på arbejde eller måske er bortrejst i vinterferien, kan du godt skrue ned for varmen. Husk bare, at temperaturen ikke må komme under ca. 14° C.

Undgå for høje temperaturer. 21° C i opholdsrum er tilstrækkeligt for de fleste. Det er en god ide jævnligt, at kontrollere temperaturen i de enkelte rum.
 
1. Fyr den af
 - og udnyt din fjernvarme fuldt ud 
Fjernvarmen leverer varme, og dit lokale fjernvarmeværk skal gerne have koldt vand tilbage. Dit udgående fjernvarmerør skal altså være lunkent eller køligt. Sådan er systemet mest effektivt og varmen bliver billigst mulig for dig.

2. Luft ud
- for fulde gardiner. Og luk for varmen imens.
Selvom det er koldt udenfor, skal du lufte ud hver dag med alle vinduer åbne og gennemtræk i ti minutter. Det fornyer luften, uden at vægge og møbler bliver kolde.

3. Start på '3'
Alle termostater i rummet skal stå på det samme. Når du skruer op på '3', svarer det til 21 graders varme. Tænk over, at for hver ekstra varmegrad øger du dit energiforbrug med 5 procent.
   
4. Tænd dem
- tænd alle rummets radiatorer, ikke kun den du sidder ved.
Du udnytter din fjernvarme mest effektivt ved, at bruge alle radiatorerne. Gem ikke en radiator bag sofaen. En radiator skal være tændt og have luft omkring sig.

5. Luk dem     
- luk døren til soveværelset og de andre kolde rum.
Vi kan godt lide, at stuen er varm og soveværelset lidt køligere. Men luk døren mellem værelser med forskellige temperaturer. Sådan udnytter du varmen mest effektivt.
    
6. Mindst 16
 - mindst 16 grader er en god tommelfingerregel.
For under 14 grader risikerer du at skade bygningen og få problemer med fugt. Med fjernvarme sparer du næsten ingenting, hvis du lukker helt for varmen om natten.

7. Brug brus
- brug bruseren og opvaskebaljen - og spar på det varme vand.
Der går 125 liter vand på et fyldt badekar, mens 5 minutter under bruseren kun koster 45 liter vand. Tænk over, hvor du kan spare på det varme vand.

8. Aflæs måler
- mindst en gang om måneden.
Måleren viser dit forbrug og kan afsløre utætheder i systemet, selvom der normalt ikke er problemer med fjernvarmen. Kontakt FjernvarmeXperten, hvis du finder uregelmæssigheder på dit forbrug eller din måler.
     
9. Fjernvarme
 - husk at fjernvarme er billigere - både for dig og for miljøet.
Brug så vidt muligt fjernvarmen for miljøets og for din varmeregnings skyld. Hold varmen med omtanke.

10. Lær mere
Bestil et fjernvarmeserviceeftersyn hos FjernvarmeXperten og få den bedste energioptimering af dit fjernvarmeanlæg. Det er også er en god investering
for dig. Når regnestykket er gjort op, er der både energi og penge at spare.

Så i sidste ende er det et stort plus – også for klimaet